Vervangen van horlogebatterij? 8 Punten waar je op moet letten!
» » Vervangen van horlogebatterij? 8 Punten waar je op moet letten!

Vervangen van horlogebatterij? 8 Punten waar je op moet letten!

Vervangen van horlogebatterij? 8 Punten waar je op moet letten!

Ken je dat? Dat moment dat je ontdekt dat het al een tijdje 12:09u is, maar eigenlijk is je horlogebatterij leeg… 🙁

Risico
Misschien lijkt het simpel, even de batterij vervangen en klaar. Maar let op! Heeft u een kostbaar horloge, dan is het risico van het vervangen van een batterij een stuk groter dan je misschien denkt. Het zou makkelijk stuk kunnen gaan.

Duidelijkheid en Openheid
Om hier duidelijkheid en openheid in te brengen heb ik besloten om dit artikel te schrijven. Hierin zal ik toelichten wat de 8 meest belangrijke punten zijn waar je op moet letten bij het vervangen van jouw batterij en waar je dit het beste kunt laten doen.

1. Stofvrije werkplaats
Allereerst is de plek waar het horloge wordt opengemaakt heel belangrijk. Dit zou altijd in een stofvrije omgeving moeten gebeuren. Als uw horloge wordt beschadigd door stof en vuiltjes die in het uurwerk terecht komen, dan is het heel lastig dan wel onmogelijk om te achterhalen dat het daardoor is stuk gegaan. Check dus eerst of uw batterij vervanger beschikt over een stofvrije werkplaats.

2. Het juiste gereedschap
Elke horlogekast is anders geconstrueerd en niet ieder gereedschap past op iedere horlogekast. Het risico is; dat de Spoel stuk kan gaan met als resultaat dat uw horloge van een nieuwe spoel moet worden voorzien. Dit is een kostbaar deel van het horloge. Het kloppend hart van het horloge! Een ander risico is dat uw datumschijf kan worden beschadigd en het mag duidelijk zijn dat ook deze vervangen moet worden. Check dus of er gespecialiseerd gereedschap aanwezig is voor uw horlogekast. Dit kan per merk uniek zijn!

3. Vooraf reinigen van kast en band

Het is belangrijk om een hoogwaardig horloge eerst te reinigen, nog voordat deze wordt opengemaakt. De band van het horloge kan door middel van een ultrasoon apparaat grondig worden gereinigd. En het klokwerk met de hand. Laat het duidelijk zijn dat nodig is om te voorkomen dat er vuildeeltjes in het uurwerk terecht komen.

4. Hoogwaardige batterijen
Er is een groot verschil in batterijen op de markt en dit is soms lastig te filteren. Toch zijn er een aantal duidelijke indicatoren. Neem nooit genoegen met batterijen Alkaline Batterijen en ga altijd voor de Zilver- Oxide Batterij. Die eerste komt vaak uit China. En de betere komen o.a. uit Zwitserland. Slechte batterijen gaan vaak lekken en hierdoor gaat zonder twijfel uw uurwerk stuk.

5. Visuele controle
Vraag of uw juwelier het horloge controleert op lekkages van pakkingen. Hierbij is het belangrijk dat de volgende onderdelen worden gecontroleerd:

  • Achterdeksel pakking.
  • Glaspakking.
  • Kroon en pakking.
  • Eventueel poussoirs.

Een goede juwelier zal deze service verlenen terwijl de batterij wordt vervangen.

6. Gebruik van een loep
Bij het gebruik van een loep is de kans op beschadiging minder groot. Ook kunnen eventuele roestvorming en/of andere problemen eerder worden ontdekt. En daar kan dan weer een oplossing voor worden geboden.

7. Dichtmaken
Ook bij het dichtmaken kan een en ander fout gaan. Belangrijk dat de schroef er recht op wordt gedraaid, anders wordt deze vervormd en is het horloge uiteraard niet goed gesloten.

8. Waterdichtheidstest
Tot slot, mocht u een waterdicht horloge hebben, dan is het belangrijk dat de waterdichtheidstest wordt gedaan. Dit kan een juwelier met de juiste apparatuur doen. Hiermee wordt de druk getest en aan de hand daarvan kan worden bepaald of een horloge waterdicht is.

 

Waar vind ik de juiste juwelier?
Na het lezen van dit artikel mag het duidelijk zijn dat uw horloge kwetsbaar is en zeker op het moment dat het wordt opengemaakt. Dus zeker naar een goede juwelier of horlogerie gaan om het batterijtje te laten vervangen. U kunt hiervoor terecht bij:

Juwelier Ripassa, Vught

En als dit niet in de buurt is dan raad ik aan om op de 8 punten te letten en of een zaak officieel dealer is van uw merk bijvoorbeeld. Een eigen horlogeatelier of horlogemaker in huis is ook vaak een goed teken.

Wij van Juwelier Ripassa wensen u nog lang en veel plezier van uw horloge!

Juwelier Ripassa