Ref.: UB0134101B1U1 Chronomat B01 42
Caliber: Breitling 01
Uurwerk: Automatisch
Gangreserve: 70 uur

Kast materiaal: RVS en 18 karaat rosé goud
Waterdichtheid: 200 meter

€ 13.400,-

De Chronograph for Mathematicians (Chrono-Mat) werd in 1941 gecreëerd. Deze Chronomat was oorspronkelijk bedoeld voor gebruik op de grond. Daarmee was het de eerste Breitling met een ronde rekenliniaal. Dat was dus nog vóór de Navitimer. Dit horloge werd in de jaren ’80 opnieuw gelanceerd, samen met en speciaal voor de Frecce Tricolori Aerobatics Squadron.

Voor een lange tijd was de Chronomat hét horloge voor vliegeniers, maar gaandeweg won het aan populariteit bij mensen die het avontuur niet alleen in de lucht opzoeken, maar ook op het land en onder water!

DE CHRONOMAT UIT 1984

Na de kwartscrisis in de jaren ’70 produceerde Breitling, de uitvinder van de mechanische chronograaf, hoofdzakelijk kwartshorloges. De Zwitserse zakenman Ernest Schneider, eigenaar van Breitling, wilde door middel van de Chronomat de automatische chronograaf weer terug op de markt brengen. In 1983 begon het met de chronograaf Frecce Tricolori. Dit horloge was speciaal ontwikkeld voor de piloten van het Italiaanse Jet Team. Zij wilden een horloge dat sterk genoeg was om in de cockpit te dragen, maar daarnaast ook elegant en sportief om in hun vrije tijd te dragen. Deze Chronomat was de eerste met de bijzondere ontwerp kenmerken zoals de rijder tabs en de rouleaux horlogeband. In 1984 werd de 100e verjaardag van Breitling gevierd. Ter ere daarvan lanceerde Ernest Schneider de Chronomat met de kenmerkende elementen van de Frecce Tricolori Chronograaf.

EEN BREITLING-ICOON

De stijlvolle Chronomat werd het ultieme sportief-chique horloge van die tijd. Het horloge stond symbool voor stijl en vertrouwen. Daarmee maakte Breitling de chronograaf weer cool. Eind jaren ’80, begin jaren ’90 werd het horloge veelzijdiger. De tachymeter trok de aandacht van de Formule 1 teams en door de uitwisselbare rider tabs werd de Chronomat het perfecte horloge voor de populaire races. De Chronomat had een dusdanige impact dat het ontwerp van het horloge inspireerde tot de productie van vele horloges in de periode van de familie Schneider. Dit leidde tot bijvoorbeeld de Avenger en de Aerospace. Deze behoren tot op de dag van vandaag tot de meest iconische Breitling horloges.

Geïnspireerd door het horloge uit 1984, kwam in 2020 het nieuwe ontwerp voor de Chronomat. Ditmaal met een modern tintje, en nog altijd even stijlvol en sportief.

Bent u nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje bij de andere Breitling Chronomat horloges op onze website, of maak een afspraak om ze in onze ruime winkel in Vught te bekijken!