Ref.: EB0136251M1S1 Super Chronomat B01 44 Titanium
Caliber: Breitling 01
Uurwerk: Automaat
Gangreserve: 70 uur

Kast materiaal: Titanium
Waterdichtheid: 200 meter

€ 10.500,-

De Chronomat heeft een speciale plaats in de geschiedenis van Breitling. In 1984 werd dit model voor het eerst gepresenteerd. In een tijd waarin ultra dunne quartz horloges aan de orde van de dag waren, kwam Breitling met een gedurfd mechanisch horloge. Geïnspireerd op het Frecce Tricolori horloge uit 1983, dat in samenwerking met het befaamde Italiaanse luchtsquadron ontworpen was, markeerde Breitling hiermee de terugkeer van het mechanische horloge.

De Super Chronomat 44 is gemaakt van ultra licht titanium. Hij heeft een 44 mm kast en een zeer herkenbare bezel met de vier rider tabs op de 15 minuten markeringen. Deze uitvoering van de klassieker komt met een klassieke rouleaux band van rubber of titanium.
De Super Chronomat heeft prachtige keramische details, zoals op de bezel, de chronograaf pushers en de kroon.
Dit all-purpose horloge is stoer én stijlvol.

Het horloge is voorzien van het in-house Breitling Manufactuur Kaliber 01 (B01), een COSC-gecertificeerde chronometer.

DE CHRONOMAT UIT 1984

De Chronograph for Mathematicians (Chrono-Mat) werd in 1941 gecreëerd. Deze Chronomat was oorspronkelijk bedoeld voor gebruik op de grond. Daarmee was het de eerste Breitling met een ronde rekenliniaal. Dat was dus nog vóór de Navitimer. Dit horloge werd in de jaren ’80 opnieuw gelanceerd, samen met en speciaal voor de Frecce Tricolori Aerobatics Squadron. 

Voor een lange tijd was de Chronomat hét horloge voor vliegeniers, maar gaandeweg won het aan populariteit bij mensen die het avontuur niet alleen in de lucht opzoeken, maar ook op het land en onder water!

Na de kwartscrisis in de jaren ’70 produceerde Breitling, de uitvinder van de mechanische chronograaf, hoofdzakelijk kwartshorloges. De Zwitserse zakenman Ernest Schneider, eigenaar van Breitling, wilde door middel van de Chronomat de automatische chronograaf weer terug op de markt brengen. In 1983 begon het met de chronograaf Frecce Tricolori. Het Italiaanse Jet Team wilde een horloge dat sterk genoeg was om in de cockpit te dragen, maar daarnaast ook elegant en sportief om in hun vrije tijd te dragen. Deze Chronomat was de eerste met de bijzondere ontwerp kenmerken zoals de rijder tabs en de rouleaux horlogeband. In 1984 werd de 100e verjaardag van Breitling gevierd. Ter ere daarvan lanceerde Ernest Schneider de Chronomat met de kenmerkende elementen van de Frecce Tricolori Chronograaf.

EEN BREITLING-ICOON

De stoere, stijlvolle Super Chronomat 44 B01 is het ultieme sportief-chique horloge. Het horloge stond eind jaren ’80 symbool voor stijl en vertrouwen. Daarmee maakte Breitling de chronograaf weer cool. Eind jaren ’80, begin jaren ’90 werd het horloge veelzijdiger. De tachymeter trok de aandacht van de Formule 1 teams en door de uitwisselbare rider tabs werd de Chronomat het perfecte horloge voor de populaire races. De Chronomat had een dusdanige impact dat het ontwerp van het horloge inspireerde tot de productie van vele horloges in de periode van de familie Schneider. Dit leidde tot bijvoorbeeld de Avenger en de Aerospace. Deze behoren tot op de dag van vandaag tot de meest iconische Breitling horloges. 

Geïnspireerd door het horloge uit 1984, kwam in 2021 het nieuwe ontwerp voor de Chronomat. Ditmaal met een modern tintje, en nog altijd even stijlvol en sportief.